Suomalaiset haluavat pitää väestönsuojat kunnossa

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
12.10.2020 13:54

Suomen Pelastusalan Keskusliiton (SPEK) julkaiseman tutkimuksen (Kansalaisten käsitys väestönsuojelusta) mukaan suomalaiset kokevat väestönsuojat tarpeelliseksi sekä omalle että kansalliselle turvallisuudelle.(Uutisointi SPEK 12.10.2020)

Samalla kun teemaa pidetään tärkeänä, moni myöntää, ettei tiedä siitä tarpeeksi. Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista kokee, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa väestönsuojista.

 

Tutkimuksessa tuli esille

Tutkimuksessa tuli selkeästi esille myönteinen suhtautuminen väestönsuojeluun sekä väestönsuojien pitämiseen kunnossa.

Suomalaiset olivat mm. tätä mieltä väestönsuojista:

  • 80 % - ovat tarpeellisia
  • 68 % - lisäävät suomalaisten turvallisuutta
  • 89 % - tarpeellista pitää suojat kunnossa
  • 64 % - minulla ei tarpeeksi tietoa väestönsuojelusta

 

Tarpeellista pitää suojat kunnossa - 89 %

Tutkimuksen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä pitää tarpeellisena sitä. että suojat pidetään kunnossa. Käytännön huoltotoiminta kentällä kuitenkin kertoo, että valitettavan iso osa suojista ei ole säännöllisen kunnossapidon piirissä. Uskallan väittää, että kovinkaan moni suoja ei ole kunnoltaan ja varusteiltaan lain vaatimassa käyttövalmiudessa. Suoja tulisi saada käyttökuntoon 72 tunnin kuluessa

Suojien säännöllinen kunnossapito jakaa myös kustannuksia tasaisesti useammalle vuodelle. Huonokuntoisen ja huoltamattoman väestönsuojan kuntoon saattaminen voi vaatia useiden tuhansien eurojen investoinnin. Tämä tuo haasteita erityisesti taloyhtiöiden kustannusten hallintaan.

Lataa-vaestonsuojien-kunnossapito-opas

 

Minulla ei ole tarpeeksi tietoa - 64 %

Samalla kun teemaa pidetään tärkeänä, lähes kaksi kolmasosaa vastaajista koki, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa väestönsuojista. Alla listaus asiakkaidemme yleisimmistä kysymyksistä:

Kenellä on vastuu kunnossapidosta?

Väestönsuojan kunnosta ja käyttövalmiudesta vastaa kiinteistön omistaja tai haltija. 

Mitä kunnossapito tarkoittaa?

Hyvän kunnossapidon toimenpiteet: 1) Suoja ja sen varusteet tarkastetaan vuosittain. Tarkastus dokumentoidaan ja puutteet korjataan. 2) Lakisääteinen tiiveyskoe 10 vuoden välein.

Lainsäädännön vaatimukset?

Perustana väestönsuojan kunnossapitovaatimuksille tulee pelastuslaista. Voit lukea lisää lainsäädännön vaatimusten päälinjoista täältä>>

Kuka saa hoitaa tarkastukset ja huollot käytännössä?

Vastuu kunnossapidosta kuuluu selkeästi kiinteistön omistajalle. Väestönsuojan huoltojen käytännön suorittamisen voi tehdä omistajan suojalle nimeämä henkilö tai huollon voi ulkoistaa alan ammattilaiselle.

Väestönsuojat - yhdellä sopimuksella helposti ja ammattitaidolla

Tutkimus - "Kansalaisten käsityksiä väestönsuojelusta"

Tässä blogissa on viitattu Suomen Pelastusalankeskusliiton tutkimukseen "Turvallisuuskulttuurit yhteiskunnan muutoksessa" - projektia, jonka aineiston Taloustutkimus Oy on kerännyt 2019 heinä-elokuun vaihteessa. SPEK uutisoi aiheesta 12.10.2020 omissa tiedotuskanavissaan.

SPEKin koko tutkimuksen voit lukea tästä>>

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi