Litiumakku voi räjähtää – toimi oikein palotilanteessa

3 min lukuaika
19.10.2021 16:52

Tämän päivän Suomessa lähes jokaisen ihmisen läheisyydestä löytyy joku ladattavalla akulla toimiva laite. Tällaisia laitteita käytetään runsain mitoin kaikkialla – yleisissä tiloissa, työpaikoilla ja kodeissa. Ladattaviin akkuihin liittyy riskejä, jotka jokaisen tulisi ottaa huomioon laitteita käyttäessään. Mutta, ennen kuin menemme niihin, pohditaan hieman missä kaikkialla ladattaviin akkuihin voi törmätä. 

 

Kotioloissa yleisiä ovat älykellot, kännykät, kannettavat tietokoneet, langattomat kuulokkeet ja erilaiset ladattavat työkalut kuten; porakoneet, lehtipuhaltimet tai vaikka robotti-imurit. 

Kodeissa on erilaisia akulla toimivia työkaluja.

 

Yrityksissä ladattavia akkuja käytetään usein myös raskaampien työkoneiden voimanlähteenä. Esimerkiksi uusimmat trukkimallit saavat voimansa ladattavista akuista. Korjaamot, kierrätysasemat ja akkuvarastot suorastaan pursuavat näitä akkuja.

Moni on valinnut ekologisemman tavan liikkua ja ajaa työmatkat nykyään sähkön avustamana. Täyssähköautot ja hybridit on monen ympäristötietoisen liikkumisväline. Viime aikoina ovat myös sähköpyörät ja sähköpotkulaudat nostaneet suosiotaan huimasti ja niiden latausasemia on rakennettu kiihtyvään tahtiin. 


Virtaa litiumioniakusta

Ladattavat laitteet saavat virtaa litiumioniakuista. Suuri yleisö käyttää akusta yleensä lyhyempää nimeä litiumakku. Virallisissa yhteyksissä puhutaan myös Li-ion akusta. Lähes kaikki ladattavat laitteet perustuvat nykyisin tähän teknologiaan. 

Mikä on litiumakun suosion syynä? Litiumioniakku on kevyt ja tehokas. Siksi näitä akkuja käytetään kohteissa, joissa edellytetään paljon energiaa tilavuutta tai painoa kohden. Luonnollisesti kevyt akku lisää laitteen käyttömukavuutta. Esimerkiksi kannettavien tietokoneiden suosion yksi tekijä on ollut tehokas ja kevyt virtalähde.


Räjähdysvaara

Ladattaviin akkuihin liittyy riskejä, jotka jokaisen pitäisi tiedostaa. Vahingoittumaton litiumioniakku on turvallinen, mutta jos akku pääsee vaurioitumaan paloriski kasvaa. Yleisin syy vaurioon on laitteen kolhiintuminen ja akun sisärakenteen rikkoutuminen.

Litiumakkupalo_kännykkä palaa

Pahimmassa tapauksessa akku voi mennä oikosulkuun ja syttyä palamaan tai jopa räjähtää. Oikosulussa laite kuumenee ja akku turpoaa. Ylipaine purkautuu myrkyllisinä harmaina elektrolyyttikaasuina ja akku syttyy tuleen. Paineen nousu akun sisällä yhdessä korkean lämpötilan kanssa aiheuttaa jopa räjähdyksen. 

Valitettavasti akkupalojen määrä kasvaa koko ajan laitteiden määrän kasvaessa ja laitteiden ikääntyessä. Tästä syystä on tärkeää jakaa informaatiota ladattavien laitteiden turvallisesta käytöstä.


Varmista turvallinen käyttö

Yksi erittäin tärkeä vaihe turvallisuuden varmistamisessa on laitteen hankinta. Kun olet ostamassa uutta laitetta, osta vain laadukkaita ja tunnettuja merkkejä, jolloin myös käytettävän akun laatu on yleensä hyvä. Muista lisäksi seuraavat ohjeet ja pienennät paloriskiä merkittävästi: 

  • Lataa laitettasi vain alkuperäisillä latureilla
  • Lataa aina valvotusti. Sinun ei tarvitse seurata latausta vieressä, mutta älä jätä laitetta latautumaan, jos et ole paikalla
  • Varmista, että lataat ympäristössä, jossa ei ole lähistöllä syttyvää materiaalia 
  • Älä lataa laitteitasi (esim. kännykkä) yöpöydällä ja nukkuessasi 
  • Sähköpyörä ja erilaiset työkalut - irrota akku ja lataa sisällä lämpimässä tilassa
  • Älä milloinkaan lataa rikkinäistä laitetta tai akkua


Vaahtosammutin ei riitä

Jos litiumakkupalo syttyy kaikista varotoimista huolimatta, niin sinun on hyvä tietää parhaat turvatoimet jo ennalta. Palo voi edetä aggressiivisesti ja laite voi jopa räjähtää, kuten olemme uutisista viime aikoina lukeneet.

Litiumakkupalo ei sammu perinteisillä tukahduttavilla sammuttimilla, kuten jauhesammuttimilla tai vaahtosammuttimilla, koska niiden jäähdytyskapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä. Litiumakkupalo sammuu vain voimakkaasti jäähdyttämällä. Mikäli sinulla ei ole kotioloissa erityisesti juuri näihin paloihin suunniteltua sammutinta, niin usein toimivin tapa alkusammutukseen on suuri määrä vettä. 

Perinteinen jauhesammutin tai vaahtosammutin voi sammuttaa liekkipalon hetkeksi, mutta hyvin todennäköisesti akku syntyy uudelleen, koska palamisprosessi akun sisällä jatkuu mikäli ehjiä akkukennoja ei jäähdytetä voimakkaasti ja näin katkaista prosessia. 


Litiumakkupaloille oma sammutin

Presto on kehittänyt pienempien litiumioniakkujen sammuttamiseen LB6 ja LB9 käsisammuttimet. Käsisammuttimien jäähdytysteho riittää sammuttamaan pienempien akkujen paloja. Pieniä laitteita ovat muun muassa kännykät, läppärit, tabletit, sähköhammasharjat. LB6 soveltuu sammuttamaan laitteet, joiden akun energiasisältö on maksimissaan 100Wh. LB9 soveltuu sammuttamaan litiumioniakkujen paloja 600Wh saakka. Tällaisia akkuja on mm. sähköpyörissä ja sähkötyökaluissa.

Tehokas sammutusneste Presto P Foam Green tunkeutuu alhaisen pintajännityksensä ansiosta palavaan materiaalin samalla jäähdyttäen akkun kennoja tehokkaasti. Presto LB6 ja LB6 sammuttavat sekä A- että B-luokan paloja. A-paloluokkaan kuuluvat: puu, muovi, paperi ja tekstiili ja B-luokkaan: maali, öljy, bensa sekä diesel. Presto LB6 ja LB9 on testattu ja hyväksytty eurooppalaisen käsisammutinstandardin EN 3-7 mukaisesti. LB9 on testattu ja hyväksytty myös Kiwan NTA 8133 -litiumakkupalostandardin mukaan erinomaisin tuloksin. Sammuttimet huolletaan kuten muutkin vesipohjaiset käsisammuttimet Tukesin valtuuttamassa sammutinhuoltoliikkeessä.

suosittelutaulukko-litiumakkusammutin

Energiasisällöltään suurempien akkujen sammuttamiseen tarvitaan tehokkaammin sammuttavaa alkusammutuskalustoa. Sellainen on esimerkiksi 50 litrainen pyörillä liikuteltava suurtehosammutin LB50 tai pikapaloposti LB3.

Jos palo syttyy…

Mikäli et saa alkanutta paloa nopeasti sammumaan tai palo muodostaa voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon 112.

Käytä suojaimia, mikäli mahdollista. Suojaa itsesi sammuttamisen aikana savukaasuilta, lämmöltä ja roiskeilta. Litiumioniakkupaloissa muodostuva harmaanvalkoinen savu on myrkyllistä.

Näin toimit turvallisesti!

• Hanki laatua
• Tiedosta palovaara
• Lataa järkevästi
• Kierrätä vanha akku oikein
• Sammuta turvallisesti
• Hälytä apua

New call-to-action

Tilaa uutiset sähköpostiisi