Veneiden sammutinhuolto ja -tarkastus

Purjevene, moottorivene, soutuvene

  • Mikä sammutin sopii veneeseen?
  • Mitkä ovat sammutinten tarkastusvälit?
  • Mistä löytyy sammutinhuolto?
  • Onko sammutin moottoriveneen tai purjeveneen katsastusvaruste?

    Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät tältä sivulta.
purjehtia
vene1-1

Oikean sammuttimen valinta veneeseen

Veneessä käsisammuttimen tulee olla vähintään teholuokkaa 8A 68B.

Käsisammutintyypeistä sekä jauhesammutin, että vaahtosammutin täyttävät vaaditun paloluokkavaatimuksen. Suosittelemme kaikkiin ulkokohteisiin jauhesammutinta, koska AB-luokitellut vaahtosammuttimet sisältävät luonnolle ja ihmisille myrkyllisiä fluoriyhdisteitä (PFAS-yhdisteet).

Jauhesammutin toimii myös kylmissä olosuhteissa ja on turvallinen valinta  myös silloin, kun sitä käytetään ja säilytetään kylmissä olosuhteissa.  Sen sijaan vaahtosammutin ei sovellu kylmään, ja sitä tulee säilyttää ja käyttää lämpötilassa, joka on vähintään +5°C.

Lue lisää paloluokista »

 

 

Milloin veneessä tulee olla sammutin?

Vesiliikennelaki määrittelee veneiden käsisammutinvaatimukset. Käsisammutin tulee olla veneessä, jossa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori.

Useissa venekerhoissa käsisammutin on pakollinen katsastusvaruste.

Käsisammuttimen tarkastusväli

Veneiden käsisammuttimet tulee tarkastaa vuosittain Tukesin hyväksymässä käsisammuttimien sammutinhuoltoliikkeessä.

Veneilijällä on oltava riittävät tiedot ja taidot aluksen ohjaamiseen. Toimiva ja huollettu sammutin on veneilyn turvallisuutta. Jos veneessä ei ole käyttökuntoista, tarkastettua sammutinta, veneilijälle voidaan määrätä rikesakko.

Lue tarkemmin määräyksistä »

purjevene

Veneilijöitä palvelevat sammutinhuoltomme

 

 

Tulipalo veneessä on aina vaarallinen

Veneessä tulipalo on aina vaarallinen. Pienissä tiloissa letkullinen sammutin helpottaa sammuttimen käyttöä ja on käytännössä paras vaihtoehto, kun moottoritilassa on ns. sammutusaukko.

Paloluokkavaatimuksen täyttävät sekä jauhe- että vaahtosammuttimet. Jauhesammutin tuo mukanaan kaasupaloluokan (C). Veneilijän varusteena jauhesammutin ei myöskään sisällä vesistöille ja veneilijöille myrkyllisiä PFAS-fluoriyhdeisteitä.

Lue lisää paloluokista »

Kuvassa: Presto PG2 jauhesammutin

jauhesammutin-veneessa

Sammutintarkastuksen toimenpiteet

  • merkintöjen tarkastus
  • laukaisulaitteen ja sinetin silmämääräinen tarkastus
  • sammutteen juoksevuuden varmistaminen
  • painemittarin toiminnan tarkastus ja/tai paineen mittaaminen
  • tarvittaessa käsisammuttimen punnitus
  • letkun tarkastus
  • käyttö- ja huoltoetiketin tarkastus ja uusiminen tarvittaessa
  • säiliön ulkopuolinen tarkastus
  • tarkastuslipukkeen kiinnittäminen
sammutinhuolto

Sammuttimien huoltovälit vaihtelee

Veneen sammutin tarkastetaan vuoden välein. Tarkastuksen lisäksi sammutin tulee huoltaa säännöllisin väliajoin. Käsisammuttimen huoltovälit vaihtelevat sammutintyypin mukaan. Sammutin on huollettava myös jokaisen käytön jälkeen, vaikka vain pientä osaa sammuttimien sisällöstä olisi käytetty.

  • Jauhesammutin (ABC) – 10 vuotta
  • Vaahtosammutin (AB) – 5 vuotta
  • Nestesammutin (A) – 5 vuotta
  • Hiilidioksidisammutin – 10 vuotta
aitala-huolto
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät nopeasti vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Mitä lainsäädäntö määrää?

Käsisammutin tulee olla veneessä, jossa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori.

Veneiden käsisammuttimet tulee tarkastaa vuosittain Tukesin hyväksymässä käsisammuttimien huoltoliikkeessä.

Käsisammuttimen tarkastuksessa ja huollossa on noudatettava käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta annettua sisäasiainministeriön asetusta (917/2005).

Lue tarkemmin: 

 

Mitkä ovat sammutintarkastuksen ja sammutinhuollon toimenpiteet?

Suomen kansallinen lainsäädäntö määrittelee selkeästi, kuinka käsisammuttimien tarkastus- ja huoltotoimenpiteet tulee tehdä, missä niitä saa tehdä ja kuka niitä saa tehdä.

 

Lue lisää »

Kuinka pitkiä ovat sammuttimen tarkastus-, huolto- ja koeponnistusvälit?

Sammuttimen tarkastuksen ja huollon on tarkoitus varmistaa käsisammuttimen toimintakunto. Koeponnistus on osa määräaikaishuoltoa ja sen tarkoitus on varmistaa sammuttimen painesäiliön turvallisuus.

Lue lisää »

Pitääkö uusi sammutin tarkastaa?

Sammuttimen käyttöikä määräytyy siitä ajankohdasta, jolloin sammuttimen säiliö paineistetaan tehtaalla.

Sammuttimen paineistuspäivämäärä lasketaan ensimmäiseksi tarkastukseksi - näin Tukes on asian linjannut. Presto-sammuttimista päivämäärä (manufacturing date) löytyy sammuttimen takana olevasta viivakooditarrasta. Eli uutta sammutinta ei tarvitse tarkastaa mikäli se on valmistettu siten, että valmistuspäivämäärä + 12 kk kattaa koko veneilykauden.

Mikäli valmistaja ei merkitse sammuttimen valmistuspäivää lasketaan sammuttimen valmistuspäiväksi sammuttimen alareunaan stanssatusta kk/vuosi merkinnästä.

Valitettavan usein viranomaiset eivät tunne tätä lainsäädännön kohtaa. Ostaessasi veneeseesi uuden sammuttimen Preston myymälöistä tarkastamme ja merkitsemme tarkastuksen tarkastustarralla. Näin varmistat harmittoman veneilykauden ja vältät ikävät tilanteet lakipykälien tulkinnasta.

Autamme oikean tuotteen valinnassa

Haluatko opastusta tilaasi sopivan tuotteen valintaan? Soita 010 3877 200 tai laita viesti asiantuntijallemme myynti@presto.fi

“Vastaan mielelläni paloturvallisuuskysymyksiin. Palvelen kaikkia asiakkaita ja tilaukset sekä tarjoukset hoidan aina nopeasti.”
Marjo
Myyntipalvelu – tarjoukset ja tilaukset
“Ota yhteyttä, kun tarvitset tarjouksen tai haluat jättää tilauksesi. Palvelen asiakkaita hyvällä sykkeellä ja suurella innolla.”
Petri
Myyntipalvelu – tarjoukset ja tilaukset