Paloluokat
Palo- ja teholuokat kertovat mikä sammuu ja kuinka tehokkaasti sammuu.
Käsisammuttimien paloluokat ja paloluokkien tunnukset
Eri sammutintyyppien yleisimmät paloluokat ja ominaisuudet
A - Kiinteiden aineiden, tavallisesti orgaanisten aineiden palot, joissa palamisen yhteydessä muodostuu hehkuva hiillos
(esim. puu, tekstiili tai paperi)
Testipalo suoritetaan puutapulilla, jonka korkeus ja leveys ovat 0,5 m. Sammutustehoa kuvaa numero A-kirjaintunnuksen perässä – esim. 43A. Tämä numero kuvaa desimetreissä testitapulin pituuden eli 43 dm (=4,3m)
Korkein teholuokka: 55A
B - Neste- ja öljypalot
Testipalossa poltetaan tietty litramäärä veden ja heptaanin sekoitusta. Tämä litramäärä, jonka sammutin sammuttaa, merkitään numerona B-kirjaintunnuksen jälkeen. Esimerkiksi 183B –teholuokan sammutin sammuttaa 183 litraa palavaa nestettä.
Korkein teholuokka 233B
C - Kaasupalot
C-luokkaa ei testata erikseen. Sammuttimen soveltuvuuden kaasupaloihin ilmoittaa sammuttimen valmistaja. C-luokitus koskee vain jauhesammuttimia.
D - Metallipalot
D-paloluokka ei kuulu EN 3-7 – standardin piiriin. Kuitenkin sammuttimet, joissa on D-luokitus on täytettävä muut standardin jauhesammuttimille asettamat vaatimukset.
F - Elintarvikerasvapalot
Ruokaöljypaloihin tarkoitettu sammutin on F- luokiteltu. Numero F-kirjaimen perässä kertoo kuinka monta litraa palavaa ruokaöljyä sammuttimen tulee sammuttaa - esim. 75F = 75 litraa.
Korkein teholuokka: 75F
Litiumioniakkupalot
Litiumioniakkupaloille ei ole tällä hetkellä standardia, joka määrittelisi luokitukset tai testimenetelmät. Tämän vuoksi virallista paloluokan symboliakaan ei ole määritelty. Litiumioniakut vaativat erikoissammuttimet.
Lue lisätietoa litiumioniakkujen paloriskeistä →
Testipalot A- ja B-paloluokat (EN 3-7)
A- ja B-paloluokkien testipalot
Viereinen kuva testipaloista auttaa hahmottamaan sammuttimien sammutustehon erot. Esimerkki: Verrataan vaahtosammuttimia, joista toisen teholuokka on 21A144B ja toisen teholuokka on 43A233B. Tehoero tarkoittaa sitä, että korkeamman teholuokan sammutin sammuttaa samassa ajassa puutapulia 2,2 metriä enemmän ja palavaa nestettä 89 litraa enemmän kuin alemman teholuokan sammutin.
Sammutustehoissa on eroa
Sammuttimien tuotekehityksen ansiosta sammuttimien teholuokat ovat nousseet hyvälle tasolle viime vuosien aikana. Sammuttimia valittaessa kannattaa miettiä hankkiiko kohteeseen sammuttimet, jotka täyttävät lainsäädännön asettamat varsin vaatimattomat minimiteholuokkavaatimukset, vai panostaako hieman enemmän paloturvallisuuteen ja valitsee sammutusteholtaan paremmat sammuttimet.
Sammuttimen valinta vaikuttaa merkittävästi paloturvallisuuteen.
Kokosimme sinulle käsisammuttimien tietopaketin helpottaaksemme oikean sammuttimen valintaa.
Palo- ja teholuokkamerkintöjen sijainti sammuttimessa
Palo- ja teholuokat merkitään käsisammuttimen käyttöohje-etikettiin. Käsisammutinstandardi EN 3-7 määrittelee sen, mitä tietoja etiketin pitää sisältää.
- Teholuokka 43A183B löytyy etiketin yläosasta, ruskean taustan alimmalta riviltä.
- Paloluokka (A, B) on merkitty sammuttimeen kuva- ja kirjaintunnuksin.
Tyypillisimmät käyttökohteet
Vesisammutin
Vesisumusammuttimen ympäristö- sekä terveysvaikutukset on minimoitu ja se ei sisällä lainkaan ympäristölle haitallisia kemikaaleja esim. PFAS-yhdisteitä.
Paloluokka: A
Nestesammuttimet
Nestesammutin sammuttaa tehokkaasti ilman fluoritensidejä ja se soveltuu erityisesti lämpimiin sisätiloihin, jossa ei ole neste- tai kaasupalon vaaraa.
Paloluokka: A (B)
Jauhesammutin
Jauhesammutin on markkinoiden yleisin sammutintyyppi. Tulitöihin ABC-luokan jauhesammutin on ainoa hyväksytty sammutintyyppi.
Paloluokka: ABC
Tyypillisiä teholuokkia: 43A183BC, 43A 233BC, 55A233BC
Vaahtosammutin
Vaahtosammuttimet sopivat hyvin sammuttimeksi lämpimiin sisätiloihin: esimerkiksi toimistoihin, teollisuuteen, julkisiin tiloihin kuten hotelleihin, sairaaloihin ja kouluihin sekä maatiloille ja yksityiskoteihin.
Paloluokka: AB
Hiilidioksidisammutin
Hiilidioksidisammutin sopii palavien nesteiden kuten bensiinin, öljyn ja rasvan sammuttamiseen. Puhtaana sammutusaiheena hiilidioksidi soveltuu hyvin sähköpalojen sammuttamiseen.
Paloluokka: B
Litiumakkusammutin
Litiumioniakkupaloihin suunnitellulta sammuttimelta vaaditaan voimakasta jäähdytysominaisuutta.
Paloluokka: A (B)
Metallipalosammutin
Erityisesti metallipaloihin tarkoitettu sammutin, joka soveltuu mm. litiumin, magnesiumin, natriumin sekä alumiiniin sammuttamiseen.
Paloluokka: D
Elintarvikerasvapalosammutin
Erikoissammutin elintarvikerasvapalojen sammuttamiseen. Useimmat rasvapalosammuttimet soveltuvat myös esimerkiksi A-palojen sammuttamiseen. Sammuttimemme on PFAS-yhdisteistä vapaa.
Paloluokka: AF
Tietopaketti käsisammuttimien valintaan
Opas sisältää tietoa nykyaikasten käsisammuttimien palo- ja teholuokista, tyypeistä, merkinnöistä sekä tarkastus- ja huoltoväleistä.
Kiinteistöjen uuden sammutinopassarjan toinen osa Käsisammuttimien aakkoset on tiivis tietopaketti kaikille, jotka valitsevat käsisammuttimia erilaisiin käyttökohteisiin ja vastaavat sammuttimien käyttökunnosta.
Opas sisältää tietoa nykyaikaisten käsisammuttimien palo- ja teholuokista, sammutintyypeistä ja niiden merkinnöistä, huoltoväleistä sekä muista ominaisuuksista - paloturvallisuuden parantamiseksi.
Kaksiosaisen opassarjan toinen osa sisältää:
● Tietoa nykyaikaisten käsisammuttimien palo- ja teholuokista
● Käsisammuttimien tyypit ja merkinnät
● Käsisammuttimien tarkastus- ja huoltovälit