Nestekaasun käytönvalvojan koulutus

Nestekaasu- ja kemikaaliturvallisuutta koskeva lainsäädäntö asettaa vaatimuksen toiminnanharjoittajalle nimittää käytönvalvoja, mikäli laitoksessa käsitellään vähintään 5 tonnia nestekaasua. Käytönvalvoja on nimitettävä ennen laitoksen käyttöönottoa ja hänen vaihtumisestaan on pidettävä luetteloa tuotantolaitoksella. Käytönvalvojan vastuulla on taata laitoksen turvallinen ja säädöstenmukainen toiminta. Tämä koulutus on suunnattu nykyisille ja tuleville nestekaasun käytönvalvojille sekä heille, jotka etsivät tietoa nestekaasuista tai kemikaaliturvallisuudesta. Kurssilla käsitellään nestekaasujen ominaisuuksia, kuljetus- ja säilytysohjeistuksia sekä tutustutaan nestekaasuja koskevaan lainsäädäntöön.

 

Palvelemme sinua
ryhmäkoulutusten tilauksissa

TILAUKSET & TARJOUSPYYNNÖT
 
 010 3877 200
Nestekaasun käytönvalvojan koulutus

Kurssin kuvaus 

Käytönvalvoja vastaa nestekaasujen asianmukaisesta käsittelystä ja varastoinnista tuotantolaitoksissa. Yksi yleisimmistä ja vakavimmista tapaturmista nestekaasulaitoksilla on nestekaasun vuoto. Vuoto voi johtaa tulipaloon tai kaasupilviräjähdykseen. Nestekaasut ovat erittäin herkästi syttyviä, minkä vuoksi nestekaasulaitosten toimintaa säännellään turvallisuuden varmistamiseksi.

Jos yrityksellä on tarve varastoida ja käyttää nestekaasua, heidän on yleensä hankittava lupa Tukesilta tai tehtävä ilmoitus pelastusviranomaisille. Nestekaasun ja muiden kemikaalien yhteismäärä määrittää, kenen asiakas toiminnanharjoittaja on; Tukesin tai pelastusviranomaisten. Lupa- ja ilmoitusmenettelyjen tarkoituksena on varmistaa, että nestekaasulaitos sijoitetaan turvallisesti, rakennetaan asianmukaisesti ja ne täyttävät kaikki vaatimukset. Tämän vuoksi laki velvoittaa nimeämään myös tehtäväänsä pätevän käytönvalvojan.

Käytönvalvojan peruskoulutuksen tavoite on varmistaa, että henkilö ymmärtää laitoksen toiminnan, tuntee voimassa olevat säädökset ja lupaehdot sekä osaa noudattaa turvallisuusvaatimuksia. Käytönvalvoja tuntee laitoksen toimintaperiaatteet ja huolehtii siitä, että ne toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Käytönvalvojan pätevyyden saa suorittamalla onnistuneesti Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) järjestämän pätevyyskokeen. Tämä koulutus tarjoaa paitsi valmiudet tenttiin, myös runsaasti käytännönläheistä tietoa turvallisesta nestekaasutoiminnasta. Kurssin suorittanut ymmärtää oman roolinsa sisällön sekä vastuut ja velvollisuutensa. Hän kykenee ennakoimaan riskejä, tulipaloja ja räjähdyksiä nestekaasulaitteistojen valvonnassa, huollossa ja kunnossapidossa. Mikäli laitoksessa käsitellään pieniä määriä myös muita vaarallisia kemikaaleja, pitää käytönvalvoja myös niiden oikeaoppisesta käsittelystä ja turvallisuusvaatimuksista huolen.

Koulutuksen kesto

Kaksi (2) päivää

Hinta

Hinta  1 490  € + alv. mukaan koulutuskalenteristamme >>

Pätevyyden voimassaolo

Käytönvalvojalle ei ole asetettu muodollisia pätevyysvaatimuksia. Käytönvalvojalta edellytetään Tukesin järjestämän pätevyyskokeen suorittamista, johon tämä kurssi valmentaa. 

Kohderyhmät

Kurssi soveltuu kaikille nestekaasun käytönvalvojan tehtäviin aikoville tai nestekaasuista ja kemikaaliturvallisuudesta tietoa hakeville

Koulutuksen sisältö

Laki vaatii toiminnanharjoittajaa nimittämään käytönvalvojan, jos laitoksessa käsitellään vähintään 5 tonnia nestekaasua.

Yleistä Vaarallisten aineiden kuljetuksista
  • Kuljetusmuotokohtaiset sopimukset, määräykset ja lainsäädäntö
  • Riskien ennakointi
  • Vaarallisten aineiden luokitus ja tunnistaminen
  • Aineluokat ja aineluettelot

Varastointi, Pakkaus ja merkinnät
  • Nestekaasujen varastointi ja käsittely
  • Yleiset pakkausmääräykset
  • Pakkausryhmät ja tavat
  • Merkinnät
  • Varoituslipukkeet
  • Pakkauksien tekniset vaatimukset ja hyväksyntä
  • Kuljetusasiakirjat
  • Kemikaaliturvallisuus
Nestekaasun käytönvalvojan rooli
  • Nimeäminen
  • Tehtävät ja vastuut
  • Koulutusvaatimukset
Harjoituksia ja loppukoe
Vaarallisten aineiden maantiekuljetukset (VAK/ADR)
Opiskele vaarallisten aineiden luokitusjärjestelmä, pakkausmerkinnät, maantiekuljetuksien riskitekijät sekä VAK-lainsäädännön. 2 pv koulutus.
Katso tiedot täältä
Turvallisuusneuvonantajakoulutus (VAK/ADR)
Kurssi valmistaa Traficomin vaarallisten aineiden neuvonantajatutkintoon. ADR-laki vaatii, että TNA koordinoi VAK-aineiden lähettämistä, lastaamista, kuljettamisesta ja turvallisuutta. 3 pv koulutus.
Katso tiedot täältä
Kemikaalien käytönvalvojan peruskoulutus
Kemikaalien käytönvalvojan peruskoulutus on suunnattu vaarallisten kemikaalien teollista käsittelyä ja varastointia harjoittavien tuotantolaitosten vastuuhenkilöille. Rooli määritellään laissa ja koulutus on Tukes:n vaatimuksien mukainen. 3 pv koulutus.
Katso tiedot täältä

Yrityskohtainen Nestekaasun käytönvalvojan koulutus ryhmälle

 
Valitse ryhmällesi
sopivin koulutusmuoto
LÄHIKOULUTUS
 

 

Ryhmäkoulutus on erinomainen valinta, kun osallistujia on useita. Koulutuksen ajankohdan ja toteutusmuodon sekä paikan voit valita. Ryhmäkoulutus voidaan toteuttaa asiakkaan tiloissa tai Preston koulutustiloissa ympäri Suomen. Sisällössä huomioimme yrityksesi tarpeet, olosuhteet ja toimialasi riskit työsuojelun näkökulmasta. Ryhmäkoulutus ammattilaisen johdolla tarjoaa konsultoivan lähestymistavan. Lisäksi koulutuksen harjoitustehtävät edistävät yrityksesi työsuojelutoiminnan kehittymistä.

Pyydä tarjous ja tilaa ryhmäkoulutus soittamalla tai lähettämällä meille sähköpostia. Aloitetaan suunnittelu yhdessä!

Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 010 3877 200

 koulutus@presto.fi

ryhmäkoulutus1920px
Lue lisää koulutuksista

Blogi

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

11.10.2022 11:19 3 min read

 

Ota yhteyttä

Palvelemme teitä ryhmäkoulutusten tilauksissa ja autamme yksittäisissä kurssivarauksissa. 

 010 326 7712

 koulutus@presto.fi

savinglives300-x-300px

Pyydä tarjous ryhmäkoulutuksesta

Ilmoittaudu nestekaasun käytönvalvojan koulutukseen 

Alta löydät kaikki alkavat nestekaasun käytönvalvojan koulutukset. Muuhun koulutustarjontaan voit tutustua koulutuskalenterissa →