Työpaikan ensiapuvalmius on keskeinen osa työpaikan turvallisuuskulttuuria. Työturvallisuuslaki edellyttää, että työpaikoilla on ylläpidettävä ensiapuvalmiutta. Tämä tarkoittaa asianmukaisten ja riittävien ensiaputarvikkeiden ja välineiden hankintaa sekä ensiavun antamiseen perehtyneiden henkilöiden nimeämistä. Lisäksi työpaikoilla tulee olla selkeä toimintasuunnitelma onnettomuustilanteiden ja sairauskohtauksien varalta.
Suomessa työnantajalla on lakisääteinen velvoite huolehtia riittävän ensiapuvalmiuden järjestämisestä työpaikalla
Työpaikalla tulee olla riskeihin ja työntekijämäärään nähden riittävä valmius aloittaa ensiavun antaminen asianmukaisilla ensiapuvälineillä. Työnantaja huolehtii ensiapuvalmiuden toteuttamisesta ja työterveyshuollosta saat apua sen määrittämisessä. Työpaikan vaarojen tunnistus ja riskien arviointi sekä työpaikkaselvitys muodostavat perustan ensiapuvalmiuden suunnittelulle. Riskien perusteella täsmennetään, kuinka monta henkilöä koulutetaan ensiaputaitoisiksi ja minkälaiset ensiapuvarusteet tulisi olla hankittuna.
Ensiapuvalmiuden tarvikkeet määritellään riskiluokan mukaisesti
Työpaikan riskit jaetaan kolmeen ensiapuvalmiuden vakavuusluokkaan: vähäinen, ilmeinen ja erityinen. Kaikkia eri riskiluokkia voi esiintyä samassa työpaikassa. Esimerkiksi varastotyössä riski voi olla ilmeinen, kun taas vieressä sijaitsevassa toimistossa riskiluokka on tyypillisesti vähäinen.
Toimistojen lisäksi vähäisen riskiluokan työpaikkoihin lukeutuvat myymälät ja virastot. Ilmeisen riskin työpaikkoja ovat esimerkiksi tehdas-, rakennus-, varasto- ja kuljetustyöt sekä lastausta ja purkua edellyttävät työtehtävät. Erityisen riskin työpaikkoja ovat vaarallisten, myrkyllisten ja syövyttävien aineiden parissa työskentelevät sekä työpaikat, joissa on palo-, räjähdys- tai sähkötapaturmavaara.
Ensiaputaitoisten henkilöiden määrään riskiluokasta riippumatta hyvä ohjenuora on yksi ensiaputaitoinen henkilö kutakin alkavaa 25 henkilöä kohden tai 5–20 % koko työkohteen henkilöstövahvuudesta. Hyvä tapa varmistua henkilöstön ensiapuosaamista on ensiapukoulutus -pätevyyden vaatiminen. Ensiaputaitoja tulee kerrata ja ylläpitää säännöllisesti, vähintään kolmen vuoden välein. Kertaaminen auttaa myös tapaturmien ja riskien ennaltaehkäisyssä. Valitse sinulle sopiva ensiapukoulutus ja varmista turvallisuus työpaikallasi.
Ensiaputarvikkeiden vähimmäistaso toimistoissa ja virastoissa
Alla on esitetty selkeä tarkistuslista, joka kattaa toimiston ensiapuvälineiden ja ensiaputarvikkeiden vähimmäistason. Listaus pohjautuu aluehallintoviraston suositukseen. Ensiapuvälineiden kattavuus tulee aina vastata työpaikan erityistarpeita ja -olosuhteita. Ensiapuvalmius kertoo työpaikan turvallisuudesta, luotettavuudesta ja vastuullisuudesta ja on näin ollen myös houkuttelevuustekijä. Tämän vuoksi työntekijöiden turvallisuuteen kannattaa panostaa riittävillä ensiapuvälineillä.
Ensiapuvalmiuden tarvikkeet toimistolla — Tarkistuslista
- Hätäilmoitusohje
- Hätäensiapuohje
- Ensiapukaappi tai ensiapuasema sisältöineen:
- Ensiapuside, pieni ja iso
- Taitoside 20 x 20 cm
- Joustoside 8–10 cm
- Kolmioliina, kuitukangas
- Kiinnelaastari 1,25 cm x 9 m
- Sakset
- Haavapyyhkeet
- Siirrettävä ensiapupakkaus sisältöineen:
- Ensiapuside pieni ja iso
- Kolmioliina, kuitukangas
- Sidetarvikeyksikkö 2 tai vastaava:
- haavaside 10 x 20 cm ja 15 x 24 cm
- joustoside 8 cm
- kolmioliina
- Sidetarvikeyksikkö 3 tai vastaava:
- haavaside 20 x 30 cm
- joustoside 10 cm
- kolmioliina
- Elvytyssuoja ja suojakäsineet
- Opastekilvet:
- Ensiapuasema sijaintti -opaste (risti)
- Suunta -opaste (nuoli)
- Silmähuuhtelupisteen -opaste (tarvittaessa)
- Paarien sijainti – opaste (tarvitessa)
Työnantajan on määriteltävä, miten ensiapuvarustus ja -tarvikkeet säilytetään ja sijoitetaan sekä kuka vastaa niiden sisällön säännöllisestä tarkastamisesta ja päivittämisestä. On tärkeää, että ensiaputarvikkeet ovat helposti saatavilla, löydettävissä ja järjestyksessä, jotta niitä voidaan käyttää nopeasti hätä- ja onnettomuustilanteissa. Löydettävyys taataan opasteilla ja suuntanuolilla, jotka kertovat ensiapuaseman ja tarvikkeiden sijainnin. Jos kiinteistössä on defibrillaattori, silmähuuhteita tai paarit, niiden sijainti tulee merkitä asiaankuuluvilla opasteilla.
Defibrillaattori tulisi löytyä jokaisesta kiinteistöstä ja olla käyttövalmiina viidessä minuutissa
Defibrillaattori eli sydäniskuri on tärkeä lisä ensiapuvarustukseen erityisesti työpaikoilla, joissa on suuri määrä työntekijöitä, paljon asiakkaita tai joissa on pidempi vasteaika ensihoitopalveluille. Sydänpysähdyksessä aika on merkittävä tekijä ja ensimmäiset 10 minuuttia voivat olla ratkaisevia autettavan selviytymisen kannalta. Defibrillaattorin käyttö osana elvytystä voi jopa kolminkertaistaa autettavan mahdollisuudet selvitä, sillä laite tunnistaa kammiovärinän ja antaa sähköiskun, joka voi palauttaa sydämen rytmin ja käynnistää verenkierron.
Suomessa etäisyydet ovat pitkiä, ja suurissa kaupungeissa tiheä asutus voi aiheuttaa ruuhkia, mikä puolestaan voi pidentää ensihoidon vasteaikaa ja saapumista paikan päälle. Tästä syystä defibrillaattori on elintärkeä väline, joka voi pelastaa ihmishengen. 112-applikaatiosta voit tarkistaa lähimmän defibrillaattorin sijainnin. Mikäli kiinteistössä ei vielä ole defibrillaattoria, sen hankkiminen on järkevä tapa parantaa turvallisuutta. Preston valikoimasta löydät defibrillaattorit jokaiseen tarpeeseen. Kauttamme saat myös säilytyskaapit, opasteet ja tarvittavat varaosat.
Työpaikan ensiapuvalmius — Avain turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseen
Työpaikan ensiapuvalmius on olennaisen tärkeä osa työpaikan turvallisuutta. Se kertoo organisaation vastuullisuudesta, työntekijöiden huolenpidosta ja hyvinvoinnista. Ensiaputarvikkeiden ja -koulutuksen ylläpitäminen ja säännöllinen päivittäminen sekä selkeiden toimintasuunnitelmien laatiminen ovat avaintekijöitä, jotka voivat pelastaa henkiä ja estää vakavien tapaturmien syntymisen. Preston avulla yritysten ja organisaatioiden on helppo pitää toimintansa ja työntekijänsä turvassa – me autamme päivittämään ensiapuvalmiuden ja paloturvallisuuden sovittuun tasoon.
Kiinnostavaa luettavaa...
Lisää aihepiiristä